2 червня
Завантажити ще

Україна виступатиме на Олімпіаді навіть із російськими “нейтральними” спортсменами

Україна виступатиме на Олімпіаді навіть із російськими “нейтральними” спортсменами
Фото: facebook.com/vgytzait

Україна готова взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі, що відбудуться влітку 2024 року, навіть за умов допуску до змагань спортсменів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі. Про це 14 серпня заявив міністр молоді та спорту, голова Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт в інтерв'ю японському виданню Kyodo News.

- Нашим спортсменам потрібно бути на Олімпіаді. Наш прапор буде на відкритті, на змаганнях, наші спортсмени представлятимуть нашу державу, щоб усі у світі бачили, що Україна є, була і буде, — сказав він.

Гутцайт заявив, що Україна “не звертає уваги” на спортсменів під нейтральним прапором, тому що “взагалі незрозуміло, хто ці спортсмени”. Якщо росіяни й білоруси виступатимуть під своїм прапором – Україна відмовиться брати участь в Олімпіаді, зазначив міністр та голова НОК.

26 липня МОК розіслав запрошення на Олімпіаду у Парижі всім країнам окрім Росії, Білорусі та Гватемали. Рішення щодо участі спортсменів з цих країн буде ухвалене пізніше, ймовірно, на сесії організації, що відбудеться у жовтні 2023 року.

Україна вже відібралася на Олімпіаду-2024 у восьми видах спорту: легкій атлетиці, плаванні, стрільбі, стрибках у воду, боксі, сучасному п'ятиборстві, фехтуванні та футболі. 

З квітня по липень 2023 року українським спортсменам було заборонено виступати на міжнародних змаганнях за участі російських і білоруських спортсменів навіть під нейтральним прапором. Це була відповідь на те, що у січні Міжнародний олімпійський комітет заявив, що розгляне можливість дозволити російським і білоруським спортсменам повернутися до міжнародних змагань у статусі нейтральних.

Збірна України була змушена пропустити низку стартів у різних видах спорту, серед яких чемпіонат світу з дзюдо, а також світова першість з тхеквондо. Рішення розкритикували декілька відомих українських спортсменів. Так, перша ракетка України, бронзова призерка Олімпійських ігор Еліна Світоліна заявила, що “ми просто вистрілюємо собі в ногу". Також проти заборони висловилася олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан.